Homemade PIZZA

Jede vam se pizza, a napolju je hladno, ne izlazi vam se. Ili je možda kasno i ništa ne radi. Ako naručite, ohladiće se dok stigne, pa neće ličiti ni na šta. Napravite sami, ne budite lenji. Ustvari lenjE, sumnjam da će se jači pol prihvatiti posla. :)

Ako mene pitate najlepše je domaće, bilo šta da je u pitanju. Lično obožavam italijansku kuhinju, tačnije testa- paste, lazanju i pizzu. Iako to nije dobro za liniju, ponekad možemo sebi da ugodimo. Tog se pravila STRPGO pridržavam. :)

Pa da počnemo. :)

Za testo vam je potrebno:

  • 1 kvasac (40 gr svežeg )
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • šećera na vrh kašičice
  • 200 gr griza
  • 800 gr brašna
  • 2 kašike ulja
  • kašičica soli

Vodu i mleko pomešajte, dodajte šećer i kvasac izdrobite u to. Šecer se dodaje jer je neophodan da kvasac naraste. Treba da stoji na toplom. Ja upalim ringlu na najnizu temperaturu i stavim činiju sa tim na ili pored ringle.  Kad kvasac ispliva na površinu, spremno je za dalji rad.


Zatim


U dublju činiju u kojoj ćete mesiti, sipajte malo brašna i so, pa izmešajte varjačom, dodajte deo mleka i vode, pa mešajte dok ne dobijete homogenu smešu, pa opet malo tečnosti, pa malo brašna dok ne potrošite svu tečnost. Sada DOOBROOO operite ruke, naročito vodite računa ako imate dugačke nokte. Dobro umesite testo, napravite lopticu i stavite u činiju koju ćete prekriti vlažnom krpom, Odložite testo na toplo, nekih 45 min, da naraste.


Dok testo stoji, iskotistite vreme na spremite sta cete sve stavljati na testo i da operete haos koji je do sada nastao. :)

'Topping'

Ja najviše volim kada na pizzi ima od svega po malo, ali must have su paradajz sos(ne volim kečap da stavljam), šunka, dobar sir i začini- origano, bosiljak, peršun i na 'moj deo' ide i čili. :)


Kada testo naraste, to otprilike izgleda ovako.

Nisam baš vična da umesim testo, ali ima vremena i to da naučim

Razvucite testo i nafilujte.

Od ove količine testa dobila sam ovaj pleh i još dva okrugla prečnika 28 cm, a njih sam zamrzla 


Ovaj put sam dodala i maslinke i kajmak, a vi naravno možete sve sto vam se nadje u frižideru. :)

Pizzu pecite 12-15 minuta na 200 stepeni (naravno, stavljate u prethodno zagrejanu rernu). Dok čekate da se ispeče, opet sredite nastali nered i ostaće vam vremena da nestrpljivo cupkate oko rerne. :)




Iiiiiii GOTOVO JE! :)

Bon appetit!


Odmah da kažem da nisam ni vičan fotograf, ali ovo je mnogo ukusnije nego što izgleda. :)

Pravite li i vi same pizzu ili više volite sa odete negde napolju da je jedete?

Stay gorgeous and fit! :) Tanja

No comments