Kozmetička abeceda- Šamponi za smanjenje peruti

Perut je veoma čest estetski problem, što kod žena, što kod muškaraca.
Perut se češće javlja kod osoba čija koža je sklona mašćenju (seboroična) pa se ovakav problem naziva seboroični dermatitis. Stanje pogoršava prisustvo jednog mikroorganizma, tačnije gljivice koja je inače normalan stanovnik vlasišta i u normalnim uslovima ne stvara nikakav problem. Međutim, na masnoj koži glave i uz klimatske i hormonske promene, dolazi do njenog ubrzanog razmnožavanja, pojave crvenila vlasišta i još izrašenijeg perutanja.  
Kao što ne treba pozajmljivati četkice za šminkanje ili samu šminku, tako ne treba ni pozajmljivati 'oruđa' za oblikovanje kose. Način za 'lečenje' peruti, odnosno njeno SMANJIVANJE jeste upotreba šampona ili losiona.

Šamponi treba da budu blagi i da ne isušuju dodatno kožu glave i kosu. Najčešće sadrže kombinaciju natrijum lauretsulfata (sodium laurethsulphate), derivate betaina (cocoamidopropyl butain) i glukozide koji predstavljaju uobičajene komponente šampona i odgovorni su za stvaranje pene i pranje kose i kože glave. Biljni ekstrakti kamilice, koprive, breze i/ili pantenol su prirodni sastojci koje stimulišu smanjenje peruti. Međutim, postoje aktivni sastojci koji dokazano dovode do smanjenja peruti zato što deluju na mikroorganizam koji je izazivač, a to su soli piritiona (magnezijum i cink), selen sulfat, katran, ketokonazol, svi oni u niskim ali efikasnim koncentracija.
Šamponi se koriste jedanput, najviše 2 puta nedeljnom, a prilikom pranja ostavljaju se da odstoje 5 minuta kako bi delovao i posle toga se kosa dobro ispira. Nemojte biti lenji i ne sačekati da prođe tih 5 minuta, jer je to jedini način da ovi šamponi imaju efekta. Pre svake upotrebe šampon treba promućkati blagim prevrtanjem bočice.
Svakodnevno korišćenje ovih šampona može ozbiljno narušiti zaštitni sloj kože i izaziva upalu. Ukoliko neko ima masnu kosu, između pranja ovim šamponom kosu može prati blagim šamponima (najbolje bi bilo da bude bez sulfata).

Preuzeto sa interneta
Preuzeto sa interneta

Što se tiče losiona, oni se dodaju šamponima onda kada oni sami nisu dovoljno efikasni. Nanose se posle pranja kose običnim šamponom i duže se zadržavaju na koži. Pravilno nanošenje losiona je pravljenjem puno razdeljaka i utrljavanjem u kožu glave. Iako deluje kao zametan posao, ovo je jedini pravi način.


Iako sam ovde napisala kako se obično koriste ovi preparati, obavezno pročitajte uputstvo koje ste dobili uz šampon i njega pratite. Fitoval i Mycoseb su farmaceutski šamponi/losioni, ne kozmetički proizvodi i prodaju se bez lekarskog recepta, ali pre njihove primene posavetujte se sa farmaceutom i striktno se pridržavajte dužine i načina primene ovih preparata.

Za sada nikad nisam koristila ove preparate (nadam se da će tako biti i dalje), ali smatram da je ovo čest problem koji je lako rešiv samo kada znate kako, pa sam rešila da ovo podelim sa vama.

Imate li vi problema sa peruti i kako ga rešavate? Ukoliko imate neki šampon koji se pokažao efikasnim, podelite sa nama u komentarima.

Stay gorgeous! Tanja