Značaj vode za naš organizam i lepotu

Drage moje,
danas ćete čitati zašto je optimalan unos vode bitan za pravilno funkcionisanje našeg organizma, da li dovoljan unos vode ima značaj za pravilno funkcionisanje naših organa, kao i sam uticaj vode na lepotu (ovde se misli na lepotu kože, kao najvećeg organa našeg tela). Ovim postom ujedno nastavljamo seriju postova vezanih za celulit ili pomoradžinu koru, estetski problem savremenog doba, savremenih žena svih starosnih dobi. Nakon postova o značaju redovne fizičke aktivnosti, Tanja je pisala o zumbi (ovde) i gostujućem postu drage Željke o jednom delotvornom anticelulit gelu (ovde) danas čitate o vodi.




PAR UVODNIH REČI O VODI...
Voda je jedan od najbitnijih sastojaka za zdravlje čoveka. Ona je organizmu neophodna da bi funkcionisao i da bi se sačuvao od bolesti. Treba je obilno koristiti jer povoljno utiče na naše zdravlje. Upotrebljava se za piće i za održavanje opšte i lične higijene.

Ljudski organizam sastoji se od 70 % vode, zato je adekvatan unos ove tečnosti preko potreban za njegovo normalno funkcionisanje. Neadekvatan unos vode može dovesti do umora, glavobolje i slabijih mentalnih sposobnosti, suvoći usta, zatvora/opstipacije.


KOLIKO NAM JE VODE DNEVNO POTREBNO?
Količina vode koja je neophodna za fiziološki rad organizma je različita i zavisi od pola, uzrasta, zdravstvenog stanja, spoljašnje temperature i fizičke aktivnosti. Muškarci imaju nešto veći procenat vode u organizmu od žena, pa oni dnevno treba da unose oko 3 litre vode. Žene imaju veći procenat masnog tkiva u organizmu, koje manje vezuje vodu u odnosu na mišićno tkivo, koje preovlađuje kod muškarca. Preporuka za zdravu žensku osobu je da unosi oko 2 litra tečnosti dnevno.


ZAŠTO NAM JE VODA NEOPHODNA?
Unos vode neophodan je za metabolizam i normalne fiziološke funkcije. Istovremeno, voda obezbeđuje unos esencijalnih materija kao što je kalcijum, magnezijum i fluor. Voda odnosi toksine iz vitalnih organa, donosi hranljive materije do ćelija, hidrira kožu, održava normalnu telesnu temperaturu kao i pritisak. Koliko će ko tokom dana uneti vode u organizam zavisi od mnogo faktora, a pre svega od opšteg zdravstvenog stanja, nivoa telesnih aktivnosti kao i vremenskih uslova. Suština je da organizmu pružimo ono što mu treba, jer će u protivnom trpeti.


ZNAČAJ VODE ZA REGULISANJE TELESNE MASE
Inicijalni gubitak težine za vreme regulacinone dijete je ustvari gubitak vode i zato je potrebno nastaviti piti dovoljno vode da bi se sprečila dehidratacija. Sagorevanja masnih naslaga zahteva adekvatne količine vode da bi efikasno funkcionisalo, jer dehidratacija usporava taj proces. Sagorevanje kalorija stvara toksine, a već je opšte poznato koliko je voda bitna za njihovo izbacivanje. Naučna ispitivanja su dokazala da redovno izbacivanje toksina iz organizma predstavlja preduslov za dobro zdravlje i dobru telesnu težinu.

Ako nema vode, neće biti ni detoksikacije, čišćenja creva, smanjenja nivoa holesterola, apsorpcije hranljivih sastojaka iz hrane, niti smanjenja telesne težine.



ZNAČAJ VODE ZA POJEDINE ORGANE
S' obzirom da se ovaj blog bavi lepotom tela i duha, posebnu pažnju ćemo obratiti na uticaj vode na kožu, kao najvećeg ljudskog organa.

KOŽA
Voda čini da naša koža izgleda blistavo. Dovoljna količina vode održava vitalnost kože, odnosno njen stepen hidratacije i elastičnosti i usporava njeno starenje. Ako nam koža izgleda umorno i nezdravo, ni mi sami ne možemo bolje izgledati.  Dobra hidratacija tela omogućava redovno oslobadjanje od toksina koji se skupljaju u koži i sprečava isušivanje kože. Ako ne unosimo dovoljno vode, koža zadržava one količine koje su joj dostupne,  čineći kožu suvom, perutavom i veoma neprivlačnom. Ovde se misli na pojavu celulita.

*Slike i tekst napisan uz pomoć više izvora


DA ZAKLJUČIMO: Unos dovoljne količine vode u organizam vam neće sprečiti nastanak ili potpuno ukloniti celulit, ali će svakako pomoći u njegovoj eliminaciji. Takođe uz obaveznu pravilnu/korigovanu ishranu, redovno vežbanje, smanjen unos soli i kozmetičke tretmane na sigurnom ste putu ka njegovom uništenju. Takođe, pored vode dobar izbor mogu biti i ne zaslađeni biljni čajevi, na prvom mestu zeleni a tako i čaj od breze. Gazirana pića, veštački zaslađene sokove i alkohol treba izbegavati.

U nekom od narednih postova biće reči o pravilnoj ishrani, našem iskustvu sa pojedinim dijatama kao i kozmetičkim tretmanima koji pomažu pri uklanjanju ceilita.

PITANJA ZA VAS: DA LI VAM SE SVIĐA OVAKAV TIP POSTA, KOLIKO DNEVNO UNOSITE VODE U ORGANIZAM I KAKO SE BORITE SA CELULITOM?

Stay gorgeous & fit! Lidija

No comments