Kozmetička abeceda: Organska, prirodna kozmetika ili možda nešto treće?

Poslednjih godina na tržištu došlo je do ekspanzije prirodne kozmetike i sve veći broj korisnika je zamenio onu klasičnu 'hemijsku' prirodnom. Nažalost pitanje je koji broj preparata odgovara zahtevima da bi se na taj način klasifikovala.



Svesne smo da je cena prirodne kozmetike nešto viša i želimo da dobijemo ono što platimo. Nažalost marketing je čudo i ne postoji zakon koji bi kažnjavao 'lažno' oglašavanje i ovo se najviše odnosi na kozmetiku proizvedenu kod nas.

2010. godine usvojen je COSMOS STANDARD kojim su definisani minimalni zahtevi koje ovi proizvodi moraju da ispune sa ciljem zaštite i proizvođača i potrošača. Zahtevi su veoma precizni i konkretni 

Organska kozmetika sadrži najmanje 97% fizički obrađenih sastojaka organski proizvedeno i najmanje 20% gotovog proizvoda mora biti organskog porekla.***
***voda, minerali i sastojci mineralnog porekla se ne računaju kao organski

Što se tiče sastava tačno su propisani fizički i hemijki postupci kojim se mogu obrađivati sastojci, kao i oni koji su zabranjeni, postoji spisak sastojaka mineralnog porekla kao i spisak sastojaka pod ostalo-konzernavsi, antioksidansi, ugušćivači itd.

Zabranjena je upotreba genetski modifikovanih sirovina, sirovina koje potiču od biljaka ili životnija pri čemu je životinja povređena, ili daleko bilo, ubijena, nanotehnologija, zračenje i takođe ispitivanje kozmetičkih sirovina i proizvoda na životinjama.

Ukoliko se ispune svi zahtevi, proizvod dobija setrifikat ograničenog roka važenja, nakon čega se opet vrše ispitivanja.

COSMOS standardi: Nemačka, Francuska, Francuska, Italija, Velika britanija

Kao što vidite, uslovi su veoma striktni, ali kao rezultat dobijate proizvod određenog kvaliteta, možda čak i kvaliteta višeg ranga u odnosu na običnu kozmetiku.

Nešto pre COSMOS STANDARDA, 2007. godine osnovano je udruženje NaTrue opet sa ciljem obezbeđivanja najviših standarda za prirodnu kozmetiku i njene sastojke. NaTure deli sve proizvode u tri kategotije:


 photo natrue3_zpsdfebeec0.png
      • Prirodna kozmetika 
      • Prirodna kozmetika sa organskim delovima
        • zahteva minimum 70% sastojaka kontrolisanog organskog porekla
      • Organska kozmetika
        • zahteva minimum 95% sastojaka kontrolisanog organskog porekla

NaTure standardom dozvoljena je upotreba i prirodno-identičnih sastojaka koji su dobijeni hemijskom sintezom, ali samo iz razloga što ih nema dovoljno u prirodi.

Da vidimo šta sad ovo konkretno znači. Ovi proizvodi:
  • smeju da sadrže npr: bademovo, maslinovo, avokadovo, jojobino ulje, ulje semenki grožđa, ši buter, kakao buter, pčelinji vosak, lanolin, lecitin, šećere, benzoevu, salicilnu, sorbinsku kiselinu i njihove soli, benzil alkohol, glicerin, sorbitol, PCA, etarska ulja, razne ekstrakte(belog čaja, dunje, kamilice, nevena, aloe)...
  • ne smeju da sadrže: parafin, vazelin (petrolatum), cetaceum, silikonska ulja (ciklometikon, dimetikom), bilo šta sa prefiksom PEG, parabene, ureu, fenoxietanol. 
Pored sastojaka, definisani su i materijali u koje mogu da se pakuju ovi preparata. Možda ste primetile ali najčešće su upakovani u staklene teglice ili aluminijumske tube. 

Iako prirodna kozmetika ima puno prednosti, možda jedina mana je kraći PAO (period after opening), koji je nemoguće obezbediti prirodnim konzervansima i antioksidansima. Najčešće je on 6 meseci i obično se preporučije čuvanje u frizideru, zaštićeno od svetlosti. Međutim ovo je sasvim dovoljno vremena da se jedan takav prepatat potroši.

Verujem da sve ovo zvuči suvoparno, ali sam želela da vam pokazem koliko se ustvari ozbiljno pristupa proizvodnji ovakvog jednog preparata i da im je cena i te kako opravdana. Naše bake su nekada davno samo prirodnu kozmetiku i koristile, naravno u nešto sirovijem stanju, i uvek su bile lepe i negovane. Način zivota i ishrana su se drastično pogoršali, tako da nama ostaje samo da se nadamo da možemo biti lepe kao one kad dođemo u njihove godine. 

Nadam se da vam je ovaj post pomogao da se malo bolje upoznate sa organskom i prirodnom kozmetikom i da vam je sad jasnije koja je razlika između ove i obične kozmetike.

Nakon sve ove hvale prirodne kozmetike, moram da vam priznam, zvučaće smešno: ne koristim prirodnu kozmetiku, jer verujem medicinskoj kozmetici. Imam jako problematičnu kožu lica i isključivo jaki preparati mogu iole da je drže pod kontrolom. Ne usuđujem se da probam, jer nemam vremena za obaj period pogoršanja pred poboljšanje. A jako bih volela da probam Dr. Hauschku. Jednog dana možda. :) 
Za razliku od mene, Lidija joj je dala šansu i sprema vam jednu lepu recenziju Weleda proizvoda. 


 photo PicsArt_1406911753720_zps1a6f3e71.jpg

No comments