Kozmetička abeceda: Dezodorans ili antiperspirant?

Budući da je dezodorans(de odor- bez mirisa) nešto što koristimo svaki dan, vrlo je važno da izaberemo pravi koji će biti delotvoran i neće  uticati negativno na naše zdravlje.
Evo mog izbora, zavisno kako kada koji nabavim:

1. Neutro Roberts DELICATO, stik
2. LYCIA  deo nature, roll-on (u Srbiji nisam našla, ovaj je kupljen u Kotoru u Cosmetics marketu)
3.Aloe Forever Living, Ever-shield, stik, kataloška prodajaTrenutno koristim LYCIA roll-on i ukoliko te detaljnije zanima, napisaću jedan krači tekst o njemu. Ostale trenutno nemam, ali su podjednako kvalitetni.
Međutim cela poenta ovog teksta je da bih htela da skrenem pažnju na nešto sto mislim da je važnije, a to je štetan uticaj sastojaka antiperspirant preparata. Pa da krenemo redom.
Antiperspitant, kao što im naziv i kaže sprečava kožu da diše tako što fizički zatvara znojni kanal i na taj način sprečava pojavu neprijatnog mirisa, Taj miris potiče od bakterija koje se razvijaju u toplim i vlažnim regijama tela(na primer ispod pazuha i na stopalima), hraneći se znojem i odumrelim ćelijama dlake i kože pri čemu stvaraju kiselinu(trans-3-metil-heksensku kiselinu) koja je odgovorna za neprijatam miris. Pririoda je našla naćin da nas deodoriše tako što dlake odstranjuju vlagu sa površine kože i održavaju je duže suvom, pa sam tim i nepogodnom za razvoj bakterija. Današnja praksa, uklanjanja dlačica ispod pazuha, to onemogućava. Nemoj me pogšno razumeti, potpuno sam ZA danšnju praksu ali samo želim da naglasim da se priroda pobrinula za sve, ljudsko telo je skoro pa 100% savršeno i ono što imamo ili nemamo, imamo ili nemamo sa razlogom.

Za antiperspirantno delovanje najčešće su odgovorni sledeći sastojci:
·         Aluminijum hlorid(aluminium chloride), 
·         aluminijum hidrohlorid(aluminium chlorohydrate) i 
·         AZG (aluminium zirconium tetrachlorohydrex gly i aluminium zirconium trichlorohydrex gly)

Aluminijum deluje tako što fizički sprečava da se organizam oslobodi tečnosti, odnosno znoja zatvarajući znojni kanal i to tako što:

  • kompleks aluminijuma reaguje sa sastojcima znoja, formira gel koji zatvara znojni kanal 
  • soli aluminijuma reaguju sa keratinskim vlaknima u znojnom kanalu i  formira se fizički čep
  • soli aluminijuma imaju adrstigensno delovanje- vrše skupljanje pora i opet sprečavaju isticanje tečnosti kroz kanal.


Od ostalih supstanci koje ulaze u sastav ovih preparata važno je napomenuti alkohol, propilen glikol i razlicite gasove: proban, butan, dimetiletar, ugljen dioksid, azot oksid koji ulaze u sastav aerosola.

*** Način primene- i dezodorans i antiperspirant nanose na očišćenu i suvu kožu, dezodorans može više puta dnevno, dok je preporuka za antiperspirant jedanput dnevno.

Zašto je sve ovo bitno?

Mali procenat ljudi je alergičan na aluminijum i kod njih se javlja kontaktni dermatitis, propilen glikol, takođe čest u dezodoransima, može da izazove iritaciju i poveća osetljivost kože na druge supstance. Aluminijum hlorid je dokazano neurotoksičan (toksičan za neurone, osnovne gradivne jedinice nervnog sistema), sposoban je da dodvode do oštećenja DNK i promene gena. Za razliku od njega, aluminijum hidrohlorid ne dovodi do značajnih povećanja aluminijuma u krvi pa samim tim nema ovakvih štetnih uticaja.

Što se tiče raka dojke, mišljenja su podeljena, neka istraživanja su pokazala da ne postoji veza između ova dva, dok su neka pokazala da i te kako postoji veza. Po mom mišljenju, verovatno je teško da se dokaze da je aluminijum taj koji je štetan, jer pored njega imamo još puno supstanci, sintetskog porekla čije efekte na naš organizam ne mozemo da odvojimo od efekata aluminijuma. Neka istraživanja navodila su uticaj parabena, istovremeno brijanje i korišćenja ovih preparata, ali za sada  ništa nije dokazano. Jedna studija je razmatrala hipotezu da parabeni i aluminijum hlorid ulaze u krvotok i sakupljaju se u tkivo dojke i pojačavaju efekte estrogena , koji stimuliše razvoj estrogen-zavisnih tumora.
Pacijenti sa bubrežnim oboljenjima (bubrežnom disfunkcijom) bi trebalo da se konsultuju sa doktorom pre upotrebe antipespiranata.
 I na kraju, više estetski problem- žute mrlje koje nastaju od dezodoransa posledica su prisustva AZG u istim.

Za kraj želim da dodam da je Američka agencija za hranu i lekove(FDA-Food and drug administration) antiperspirante svrstala u grupu lekova, pa imaj ovo na umu. Lekove koristimo kada smo bolesni ili imamo neki problem. Postoji poremećaj koji se naziva hiperhidroza, koji je praćen prekomernim znojenjem, ali jako malo procenat nas ima taj poremećaj. Većina nas se samo plaši tog neprijatnog mirisa i pribegavamo najjačim preparatima kako bismo bile sigurne da nećemo doći u nezgodnu situaciju.

Kao zaključak svega ovoga je da treba izbegavati antiperpirante kad god je to moguće. Naravno i ja kod kuće imam Rexonu koji koristim kada je to potrebno, ali kad god mogu pribegavam ovim blažim, prirodnijim preparatima jer brinem o mom zdravlju. Ipak uz svu dobru volju, najveći problem predstavlja loš izbor ovakvih preparata na našem tržištu.

Sad znaš šta treba da tražiš pa okreni pakovanje i pročitaj sastav.

Koji ti dezodorans koristiš? Hoćeš li malo vise obratiti pažnju prilikom odabira dezodoransa sledeći put?
I još jedno pitanje- kako ti se svideo post ovakvog tipa, malo stručniji?

Stay gorgeous! Tanja

No comments