Remington figaro + sve o uvijanju kose

Kada sam spomenula Remington stajler za kosu ili kako ga svi zovemo figaro, puno vas se javilo da se raspita o samom modelu, ceni, veličini, načinu rada itd. Iako sam svima odgovorila na poruku i pitanje ipak sam rešila da napišem malo opširnije i na jedno mesto skupim informacije o modelu figara, proizvodima koje koristim kada uvijam kosu kao i samom načinu uvijanja. I da odgovorim na ono najbitnije pitanje, da li figaro oštećuje kosu?

Remington figaro

Model: Sapphire Pro Vand (model CI9529)

Glavna obeležja: Sam uređaj se sastoji od konusne keramičke cevi koja ima hladan vrh, i drške na kojoj su dugmići za uključenje/isključenje uređaja i kontrolu temperature, ekran koji pokazuje temperaturu, postolje, rukavica otporna na temperaturu za zaštitu, kabl koji se pokretan i koji je dovoljno dugačak i futrola za proizvod ukoliko ga nosite sa sobom. 

Uputstvo za upotrebu i važne napomene: Ovaj uređaj ima funkciju brzog zagrevanja što znači da za 30 sec. razvije temperaturu. Raspon temperature je od 130 - 210 C a preporuke su sledeće: 

- 130-170 C za tanku, slabu, oštećenu i izbeljenu kosu;
- 170-200 C za normalnu, zdravu kosu;
- 200-210 za gustu, jako kovrdžavu kosu koju je teško oblikovati. Ja moju uvijam na 180 C jer mi se ta temperatura pokazala kao najefikasnija.

Ono što je možda najbitnije da znate je da uređaj ima opciju automatskog sigurnosnog isključenja a to znači da ukoliko zaboravite da isključite uređaj nakon njegove upotrebe on će se sam isključiti nakon 60 minuta.

 


Proizvodi koje koristim prilikom uvijanja kose

Kosu perem na identičan način kao i kada je ne uvijam, dakle šamponiranje dva puta i maska/pakovanje nakon toga. Zatim kosu uvijem u peškir, sačekam da se upije višak vode, malo je isfrotiram i na kosu nanosim neko sredstvo (Byphasse trenutno a pre njega Alfaparf koji sam spominjala u postu o favoritima) da se lokne ne opuste pre vremena i da ostanu lepe što duže.  Naravno, ovi proizvodi nisu neophodan korak ali sam primetila da su mi lokne lepše definisane kada ipak nešto stavim na kosu pre sušenja. S obzirom da ne stavljam regenerator posle šamponiranja već masku za kosu, ona je uvek nešto jača pa mi dodatno opusti kosu. Ranije, kada sam stavljala regenerator nisam koristila dodatne proizvode za učvršćivanje.

Alfaparf kremu za lokne sam potrošila ali ću vam ipak napisati kratku recenziju jer me je dosta vas pitalo upravo za nju. Koristila sam je učestalo u januaru kako bih je što pre potrošila i bacila ambalažu pa se otud našla u favoritima. I Alfaparf i Byphasse su  kreme za lokne koje su namenjene prirodno kovrdžavoj kosi za definiciju lokni. Moja kosa nije kovrdžava ali mi ove kreme pomažu kada uvijam kosu. Alfaparf je dosta gušće teksture dok je Byphasse znatno laganija pa se lakše raspoređuje po kosi. Obe kreme predivno mirišu a mene miris podseća na onaj kada izađemo iz frizerskog salona. Još jedna prednost Byphasse kreme (200 ml. - oko 2 e) u odnosu na Alfaparf  (100 ml. - 1500 din) je odnos cene i količine proizvoda. Na samu ambalažu kao i način doziranja proizvoda nemam zamerki ni kod jednog proizvoda. S obzirom da sam prezadovoljna odnosom cene i kvaliteta Byphasse kreme za lokne rado ću nastaviti da je koristim i kupujem nadam se na policama naših parfimerija i da ne moram da šaljem nekoga u Crnu Goru po nju. :)

Nakon toga kosu osušim  fenom bez feniranja na ravno već samo rukama ili četkom prolazim kroz nju. Kosa pre tretiranja figarom mora biti potpuno suva. Ja najčešće kosu operem uveče pa je ujutru uvijam, ili bar 2 sata pre uvijanja kako bi mi sva vlaga isparila iz kose. Ovo je vrlo bitno da znate jer u suprotnom možete veoma da oštetite kosu. Na kraju, kada je kosa uvijena, sačekam bar 15 minuta da se dobro ohladi, na ruke nanesem Phytto ulje o kojem sam vam pisala OVDE (ili bilo koje drugo koje u tom periodu koristim) i rukama blago rasčešljavam lokne. Nikada ne prevrćem glavu naopako jer mi je kosa već dovoljno gusta pa ne želim dodatni volumen. S obzirom da mi lokne uvijene ovim figarom stoje do sledećeg pranja kose ali se svaki dan po malo opuste, meni su najlepše drugog i trećeg dana. Ukoliko želim da mi lokne traju bar još jedan dan a kosa mi je pred pranje, poprskam malo Batiste suvog šampona (pink, za plavuše) i problem je rešen.
Na koji način uvijam kosu?

Dakle, suvu kosu uvek dobro očešljam pre uvijanja i krećem od donjih krajeva. Ostatak kose uvek držim pokupljen u šnali pa spuštam sloj po sloj. Uvek uzimam manje pramenove (možda oko 5 cm) jer mi je kosa gusta pa jedino tako mogu lepo da obmotam oko figara. Kada namotam pramen držim ga tako oko 10 sec i onda ga samo spustim ili ga blago obmotam oko prsta i ostavim tako dok ne završim celu kosu. Figaro uvek držim vrhom na dole a pramenove uvijam kako stignem (na bilo koju stranu) samo pazim da su mi prednji pramenovi uvijeni od lica. Tek kada se kosa dobro ohladi onda prođem rukama kroz nju i na taj način oblikujem lokne kako mi se dopada.

Napomena kod uvijanja: Vrh figara jeste hladan ali svakako se možete opeći (kao ja nekoliko puta) i morate paziti da ne zakačite figarom uvo (i to mi se desilo) ili neki deo lica. Zaključak: Da li figaro uništava i oštećuje kosu?

Na ovo pitanje je mo je teško da dam ispravan odgovor jer to zavisi od kvaliteta same kose na prvom mestu. Pretpostavljam da će se tanja kosa pre oštetiti od one koja je deblja i gušća. Ne bi bilo loše da koristite neko sredstvo za zaštitu kose od toplote. Npr. ovo Balea se pokazalo kao dobar izbor, klik OVDE. Ukoliko kosu ne tretirate prečesto, manje su šanse za oštećenje. Iz svog dosadašnjeg iskustva  mogu da kažem da mi ovaj Remington figaro nije dodatno oštetio kosu a koristim ga već duže od godinu dana. Ja je ne uvijam prečesto tj. ne uvijam je posle baš svakog pranja i redovno je šišam i održavam, ali ponavljam, nisam primetila da mi je kosa u lošijem stanju nego inače. 


Na samom kraju ostalo je da vam kažem da imate moju iskrenu preporuku što se tiče ovog Remington uređaja.

Čime vi uvijate kosu i koje preparate koristite?
 

No comments