Koji je vaš tip kože?


Prvo i osnovno prilikom odabira kreme za lice, ali i za telo naravno, je određivanje pravog tipa kože. Iako većina nas zna koji tip kože ima, neko nekad zna i da pretera pa da svoje stanje predstavi dramatičnije nego što jeste.

Da krenemo od osnova: postoje tri osnovna tipa kože a to su normalna, suva i masna. Granica nije oštra pa postoje i kombinacije normalne koja je malo suvlja, odnosno masnija pa se još i naziva kombinovan, ili mešovit tip kože.

Ko ima normalan tip kože on je srećan čovek. Ovaj tip nema posebne zahteve za negu, ali ipak se mora negovati. Izbor krema je lakši jer za ovaj tip postoji najveći izbor krema sa sigurnim efektom. Pod sigurnim efektom podrazumevam da krema neće napraviti bilo kakav problem, lepo će negovati kožu i neće biti teška na licu. Moja draga Lidija ima ovaj tip kože i znam da joj svaka krema manje više odgovara.
Normalna koža može malo da vuče ka suvljoj ili ka masnijoj kombinovanoj, pa shodno tome potrebno je izabrati adekvatnu kremu, i ovo je jedini problem koji normalna koža ima.

Sledeća je suva koža. Ovde postoji par podela a to su:
  • suva dehidrirana: koža kojoj fali vlaga. Ovu kožu možete prepoznati po tome što osećaj zatezanja predstaje nakon nanošenja kreme.
  • suva kojoj fale lipidi (masti) pa nakon nanošenja hidratantne kreme, osećaj zatezanja se vraća i koža traži još kreme.
  • suva kao stanje kože gde problem može da se reši masnijim i hidratantnijim kremama
  • suva kao oboljenje: koje zahteva savet dermatologa! Ova koža je suva, ispucala, crvena, svrbi i ukoliko imate ovakav problem obavezno posetite doktora. Često može da se desi da je u pitanju ekcem koji zahteva tretman i redovnu negu specijalnim preparatima.
Suprotno suvoj imamo masnu kožu za koju smatram da je najveći problem zbog činjenice da ovde imamo višak (sebuma) koji treba ukloniti. Lakše je posoliti nego odsoliti. Masnu kožu karakterišu proširene pore, pojačano lučenje sebuma i zadebljanje kože i akne kao posledica poslednja dva nabrojana. Kreme za ovaj tip kože moraju biti jako lagane, skoro vodenkaste, a da pri tome umiruju lice i matiraju (ovo je sigurno najveći izazov za ove kreme). Često je koža sa aknama izložena agresivnim efektima različitih tretmana, bilo da su  pitanju kreme ili kožmetički tretmani. Kod ovakve kože javlja se problem dehidriranosti i svi koji su imali ili imaju ovaj problem znaju koja je to muka. Suva, a masna.

Kombinovani tip kože je kada imamo masniju T-zonu i normalne ili suve obraze ili samo suve obraze sa normalnim ostatkom lica. Ukoliko ne postoje ekstremi ovu kožu je jednostavno održavati i negovati i najčešće su to neke laganije formulacije koje se preporučuju i kod normalne kože. Problem nastaje kada imamo ekstremno masnu T-zonu i/ili ekstremno suve obraze. Tada se svaka regija pojedinačno tretira i zahteva dva čistača za lice i dve kreme.  

Dolazimo do osetljivosti kože, stanja kože. Svi najedanput imamo osetljivu i preosteljivu kožu koja reaguje na sve i svašta. Najčešće je to zato što stavljamo sve i svašta na lice. Svesna sam da budžet u mnogome ograničava izbor kreme, ali moje lično mišljenje je da za dobru kremu za lice treba izdvojiti novac i najsigurniji ste kada kupujete medicinsku kozmetiku. Takođe svi vole kremice koje mirišu. Imali ili ne osetljivu kožu većina parfema će vam smetati, tako da je to još jedan od razloga zbog čega bi trebalo izbegavati drogerijske kreme. Naročito ako imate suvu kožu. Parfem je BIG NO NO.

Većinu ovog znate, ali mi je bilo bitno da vam objasnim kakva može biti suva,a kakva masna koža, jer mislim da tu ima najviše dilema i grešaka.

Sledeće greške koje često čujem- Imala sam jako masnu kožu, sad je užasno suva (koža pod terapijom)Koža mi je bila izrazito suva, sada je masna (na lice maže bekutan ili pavlovićevu), Koža mi je bila normalna sada je suva i osetljiva (umiva se običnim sapunom) O pravilnom čišćenju lica sam pisala OVDE, a o nezi kože bekutanom neću ni da pričam.

Tip kože ne može brzo i drastično da sse promeni. Da, koža kako stari gubi vlagu, ali ovde govorimo o dugom vremenskom period tokom kog se promene dešavaju postepeno. Problematična, osteljiva ili preosetljiva su stanja koja se tretiraju, a naravno sve u skladu sa tipom kože. Druga stanja kao što su trudnoća ali i poremećaji hormonskog statusa mogu uzrokovati blagu promenu kože i probleme sa aknama i preosteljivom kožom, ali nakom normalizacije hormosnkog statusa, stanje kože se vraća  prvobitno.


Morate napraviti jasnu razliku između ova dva pojma kako biste mogli adekvatno da negujete svoju kožu.