QUICK TIPS: Jesenji lekoviti začini


Sa hladnijim danima pojačava se i naša želja za hranom. Ne znam za vas ali kod mene je tako. Zima je vreme kada obično dajem sebi malo oduška, mada se s proleća gorko kajem zbog toga :) A korišćenje biljnih začina u ovo doba godine je odlično za poboljšanje probave koju malo narušavamo konzumiranjem teže svarljivih obroka. Ovi začini će vas ugrejati i pripremiti vaše telo za zimu, a najbolje od svega je to što će ojačati vaš imunitet i smanjiti rizik od nastanka prehlade i gripa. Pogledajte listu i podelite sa nama šta od navedenog koristite ili možda nešto sasvim drugo.
Sveži đumbir 

Đumbir je začin koji se u zadnje vreme dosta spominje, što i nije čudo kada se uzme u obzir njegov značaj u ishrani. On će poboljšati rad probavnog sistema, poboljšati cirkulaciju i pomoći kod eliminacije toksina iz tela. Dobar je za imunitet i pomaže prilikom mršavljenja. Dodajte sveži đumbir u sokove, čajeve ili variva. Ja volim da ga dodam u šejkove koje pravim skoro svakodnevno.

Kumin

Reguliše nivo šećera u krvi i ima odlično antioksidativno delovanje. Deluje opuštajuće. Koristite ga u pripremi salata, biljnih čajeva ili variva.

Cimet

Cimet je moćan antioksidant i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Dodajte cimet u dezert, čaj ili variva. Takođe ga možete koristiti u pripremi zimnica. Ja ga baš volim i stavljam ga preko svega na šta se može staviti, npr.voćne salate, pita sa jabukama/bundevom, sutlijaš...

Kurkuma

Kurkuma će poboljšati cirkulaciju, pospešiti čišćenje krvi i eliminaciju toksina iz tela. Ima protivupalna svojstva koja će ublažiti simptome artritisa i hronične upale u telu. Ublažiće bolove u zglobovima i mišićima. Kurkumu dodajte u čajeve, variva ili salate. Ja ga dodajem najčešće u čorbice ili rižoto.

Ruzmarin

Njegovo antioksidativno i antikancerogeno delovanje će ojačati ceo organizam. Ruzmarin će vaše telo ugrejati i opustiti. Pomoći će kod ublažavanja glavobolje i pospešiće pamćenje. Dodajte ga u čajeve, supe i jela od paradajza. Ili preko pečenog krompira ili mesa.

Muskatni oraščić

Ublažiće bolove i hroničnu upalu u telu. Pomoći će kod čišćenja respiratornog sistema i normaliziovaće probavni sistem. Dodajte ga supama, toplom napitku ili ga dodajte u čajeve, supe i variva. Ili kuvanom vinu :)

Beli luk

Regulisaće krvni pritisak, holesterol, trigliceride i smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Takođe će ojačati imunitet. Ima antibakterijsko i antivirusno delovanje. Deluje kao antiseptik, bori se protiv infekcija i  sprečava nastanak raka. Odličan je za pripremu gotovo svih jela.

Šta najčešće koristite od ovih začina? Ili možda neki tajni? :)