NYX - goddess of night # kurs I deo

NYX ili Noks, kako se prevodi na srpski, je grčka boginja noći i tame, ali i za nas žene nešto mnogo interesantnije - ŠMINKA :)

Prošle subote imale smo priliku, na našu ogromnu sreću da prisustvujemo seminaru upoznavanje sa novim savremenim načinom šminkanja sa najkvalitetnijom američkom linijom dekorativne kozmetike - NYX.

Mesto održavanja je bila Akademija za estetiku i kozmetologiju (Facebook stranica) u Beogradu, a sve u saradnji sa dekorativnom kozmetikom NYX. 
Odmah na ulazu su nas dočekali ljubazni domaćini Ivana i Željko Stanojević a sam kurs nam je održala čuvena i fenomenalna make-up artistkinja Natalija Erdeljan. Njena životna priča je jako interesantna ali nemam prava da vam je prenosim :)

Kao što sam već na početku rekla osim korisnih saveta koje smo mogle da čujemo iz sfere šminke i kozmetike, imale smo i priliku da se upoznamo sa samim NYX proizvodima, isprobavale smo ih i na kraju gledale kako je šminkerka Natalija demonstrirala svoj "zlatni" zanat a sve to u prijatnoj i opuštenoj atmosferi akademije. Toliko nam je lepo bilo da sad ozbiljno razmišljamo da se i same prijavimo na tromesečni kurs šminkanja :)

Na kraju smo dobile po svoj sertifikat i još neke pogodnosti pri kupovini proizvoda ove kozmetičke kuće.A evo kako je bilo:
Ljupka Natalija je svoje izlaganje, sasvim logično, otpočela proizvodima koji se tiču pripreme lica za šminkanje. 

To su, pogađate, prajmeri ili podloge za puder. S obzirom da su NYX puderi na bazi vode, sasvim je logično da i baze budu na vodenoj bazi. Oni vrše hidrataciju lica što praktično znači da na lice pre nanošenja pudera ne bi trebalo mazati kremu za lice, osim u slučaju jako suve kože kojoj je potrebna dodatna hidratacija. NYX ima 6 vrsta prajmera: 
 • HD prajmer vodenoj bazi koji u sebi sadrži fine čestice koje reflektju svetlost dajući koži svež i zdrav izgled. U sebi sadrži i zelene i ljubičaste čestice koje su plus i prekrivanju nesavršenosti.
 • dva matirajuća- Shine killer (za izrazito matiranje lica) i Pore filler (za popunjavanje pora i matiranje lica), na vodenoj bazi 
 •  Ljubičasti koji se koristi kod braon tonova kože, zeleni pa ublaži crvenilo i providni za zdravu kožu. Ova tri prajmera su na bazi silikona i ne preporučju se kod problematične kože.

Zatim, na red su došli tečni puderi za lice, u 2 varijante. 
 • Stay matte but not flate, za potpuno prikrivanje i mat izgled, uglavnom za kombinovanu kožu, obogaćeni mineralima, u čak 12 nijansi.
 • HD Photogenic puder, za postizanje izgleda najsavršenije kože, za svakodnevnu upotrebu ali i za pojavljivanje pred kamerama, u 8 nijansi. HD puder karatkteriše dobra pokrivna moć a takođe sadrži tripeptide koji stimlišu stvaranje kolagena u koži.
Nijanse obeležene neparnim brojevima (1,3,5) imaju crveni podton, nijanse obeležene parnim brojevima(2,4,6) imaju bež podton, dok su nijanse od broja 7 za izuzetno tamne devojke.Za besprekoran finiš tu su mineralni puderi u 2 nijanse 
 • light medim(ako ste koristile tečni puder u nijansi od 1-5) i 
 • medim dark(ako ste koristile tečni puder u nijansi od 6) 
Pa, kameni puderi koji mogu da se nanose suvim/vlažnim sunđerom ili četkom u zavisnosti od šeljenog efekta:
 • HD puderi, bez talka, na vodenoj bazi u 10 nijansi i
 • Twin cake puderi, sa talkom u sebi, pruža izuzetno pokrivanje i sa njim postižemo zaglađen, porcelanski ten.
Sledeći su na red došli korekori, u 3 tipa:
 •  tečni, HD korektori, u 8 nijansi + 3 varijante: žuti, ljubičasti i zeleni (zavisno od tipa kože i nepravilnosti koje želimo pokriti), nemaju veliku pokrivnu moć
 • kremasti korektori u teglici u 8 nijansi + 4 varijante: žuti, ljubičasti, narandžasti, zeleni, za suvu kožu kao i za senčenje lica, imaju bolju pokrivnu moć
 • kamuflažne kreme ili korektori u stiku, u 8 nijansi+ 3 varijante: žuti, ljubičasti i zeleni, pomaže u prekrivanju crvenila, finih bora i problema sa kožom.
Korektori se mog nanositi pre ili posle tečnog pudera, a ukoliko se nanose posle, potrebno ih je fiksirati pderom u prahu ili kamenim, kako ne bi došlo do nakupljanja u fine borice oko oka.

I za kraj, fiksatori:
 •   HD fiksator u vidu belog praha, translucentni
 •  tečni fiksatori, na bazi lista bokvice, rastavića i limunske kiseline i to kao mat (za mat izgled) ili sjajni (za prirodniji izgled)Potom smo prešli na proizvode za konturisanje lica.

Hajlajteri ili iluminatori su proizvodi koji u sebi imaju više reflektujućih čestica za zdrav izgled kože. Ako ste se do sada dvoumile kao i ja, šta je šta, ova dve proizvoda su jedan isti.
Dakle, hajlajter = iluminator. (razlika je samo u poreklu reči).
Mogu biti:
 •  tečni Born to Glow
 • čvrsti, kao iluminirajći bronzer Tango bronzer u 3 varijante, mozaik rumenilo broj 1 i set za konturiranje

NYX poseduje više vrsta bronzera:
- Tango bronzer u kamenu, koji jedno predstavlja i iluminaror, višebojni bronzeri daju zlatni sjaj licu i telu
- Mat bronzeri su puderi u kamenu za postizanje preplanulog izgleda, dostupni u 5 nijansi
- Bronzer rmenila kombinacijom rumenila i bronzera u odgovarajućim nijansama postiže se izgled prirodno preplanulog tena visokog sjaja

I, za kraj, i meni omiljena, rumenila, u više vrsta:
 •  kremasta rumenila ( u 8 nijansi), 
 • rumenila u stiku (takođe u 8 nijansi), 
 • rumenila u kamenu ( u čak 22 nijanse) i 
 • mozaik rumenila (u 12 nijansi).

Ono što je recimo interesantno je da se rumenilo PB25, pinched, najviše prodaje i stoji svima bez obzira na boju kose i tena i similarno je Nars-ovom Orgasm, čuvenom rumenilu koje ste imale prilike da vidite u dosta yt snimaka. A PB11, taupe, i  pogodno je da se koristi i za konturisanje lica.


Kada smo završili sa proizvodima koji se tiče lica, prešli smo na oči.
Prvi među proizvodima nam su nam prestavljene olovke za oblikovanje obrva, takođe u više izvedbi:
kao dvostrana olovka za oči, vosak za neposlušne obrve, setovi za obrve, olovke i markeri za obrve.

Zatim, baza za senku za oči > za duže trajanje senke na kapku, u 3 nijanse, bela, sedefasta i krem kao i HD baa kojačini očne kapke glatkim, toniziranim i priprema ih za nanošenje senke za oči. Baza za senku se koristi, kao što verovatno već znate, tako što se razmaže po celom kapku u jednakom sloju tako da senka koja se nanosi preko baze bude ujednačena na svim delovima.

Potom, sasvim logično na red su došle senke za oči.
 • mono senke za oči u čak 48 različitih nijansi, visokopigmentisane i lako se blenduju i ima ih od neutralnih, svetlucavih, prozirnih, sedefastih, metalik ili mat.
 • mat senke za oči u 21 nijansi, vrlo postojane, svilenkaste strukture
 • glam senke za oči u 21 nijansi, za glamurozan finiš i visok sjaj, sa  sedefom i krpnijim česticama glitera
 • senke za oči u prahu ili pigmenti, u 30 nijansi, koriste se obavezno uz bazu za senku da bi se osigurala trajnost, za oči ili obraze
 • roll on sjaj za oči, u 16 divnih nijansi


I da ne zaboravim, predivne palete senki za oči što je kod nas izazvalo možda i najveće oduševljenje.

Ovo je najnovija paleta, koja će se od novembra naći i na našem tržištu.


Zatim, jumbo (u 32 nijanse) i slim ( u 40 nijansi) olovke za oči.

I nezaobilazni eyelineri za oči.
 •  gel alajneri koji se najlakše apliciraju, posebnom četkicom sa zakošenim vrhom za njihovu primenu, u 5 nijansi, savršen za precizno nanošenje. Prilikom nanošenja treba ih ostaviti da se dobro osuše kako ne bi došlo do preslikavanja na kapak.
 • nalajneri u obliku tankog i debljeg flomastera u 3 nijanse za postizanje Amy Winehouse look-a
 • alajner u obliku markera - The Curve - inovativan proizvod ergonomskog oblika koji omogućava besprekorno i lako nanošenje tečnog ajlajnera. Oblik drške omogućava preciznu i sigurnu aplikaciju uz minimum napora. Za ovaj proizvod su dobili specijanu nagradu za inovaciju na tržištu.
 • standardni, tečni alajner sa četkicom u 12 različitih nijansi

Za kraj, moje omiljene maskare, u 7 različitih tipova.
 • Propele my eyes-najprodavanija maskara, obogaćenom pro vitaminom B5, d-pantenolom i ekstraktom zelenog čaja.
 • Fly with me-sa velikom silikonskom četkicom, povećava dužinu trepavica
 • Boudior la amoureux-omogućava dobijanje dugih, gustih i uvijenih trepavica
 • Boudior za za zu-za nju se kaže da je "majka svih maskara" zbog svoje dugotrajne formule otporne na razmazivanje,  omogućava dobijanje dugih, gustih i uvijenih trepavica
 • Tri vrste Doll eye maskare za izduživanje, volumen i vodootporna, na bazi prirodnih ulja, vitamina E i najlonskih vlakana.
Naravno, tu su i neizostavne veštačke trepavice. Doduše nisu NYX-ove, ali nalaze se  u ponudi Alexandar cosmetics-a. Ima ih raznih vrsta, kratkih i retkih za prirpodan izgled, dugačkig i gustih  za DRAMA LOOK.Što bi ljudi rekli za svakoga po nešto i to sve po veoma povoljnim cenama :)

U sledećem postu, već sutra, predstavićemo vam proizvode za usne i kao i korak po korak šminkanje (smokey eyes).

Stay gorgeous! Lidija & Tanja